Bir SLAP yaralanmasında, labrumun üst (üstte) kısmı zarar görmüştür. Bu üst bölge aynı zamanda biceps tendonunun uzun başının labruma yapıştığı yerdir. Bir SLAP yırtığı, bu bağlantı noktasının önünde (ön) ve arkada (posterior) oluşur.
Tipik semptomlar bir yakalama veya kilitleme hissi ile belirli omuz hareketleri ve ağrıdır.
Omuzun derinliklerinde ağrı veya belli kol pozisyonları da yaygındır.
( Sol ) labrum omuz soketini derinleştirmeye yardımcı olur.
( Sağ ) Omuz soketinin bu enine kesit görünümü, tipik bir SLAP yırtığını gösterir.
Bicep Tendinit ve Tendon Yırtıkları
Tekrarlayan atım, üst biceps tendonunu alevlendirebilir ve tahriş edebilir. Buna biceps tendinit denir. Omuzun önündeki ağrı ve zayıflık, biceps tendinitinin sık görülen semptomlarıdır.
Bazen tendinitin neden olduğu tendon hasarı yırtılmayla sonuçlanabilir. Yırtık bir biseps tendonu, üst kolda ani ve keskin bir ağrıya neden olabilir. Bazı insanlar tendon yırtılarak bir popping veya snapping sesi duyarlar.
Rotator Manşet Tendiniti ve Yaralanmaları
Bir kas ya da tendon aşırı çalıştığında iltihaplı hale gelebilir. Rotator manşeti sıklıkla atıcılarda irrite olur ve tendinite neden olur.
Erken belirtiler, omuzun ön tarafından kolun kenarına doğru yayılan ağrıyı içerir. Ağrı, atma, diğer aktiviteler ve istirahat sırasında mevcut olabilir. Sorun ilerledikçe, ağrı geceleri ortaya çıkabilir, atlet güç ve hareket kaybı yaşayabilir.
Rotator manşet yırtığı, genellikle yıpranmaya başlar. Hasar kötüleştikçe, tendon yırtılabilir. Rotator manşet tendonlarının bir veya daha fazlası yırtıldığında, tendon artık humerus kafasına tam olarak yapışmaz. Sporcu atmadaki çoğu yaralanma, supraspinatus tendonunda ortaya çıkar
Rehabilitasyon: Ameliyattan sonra, yaralanma iyileşirken onarımın korunması gerekir. Kolunuzun hareket etmesini önlemek için, muhtemelen kısa bir süre için bir askı kullanın. Ne kadar uzun bir askıya ihtiyac duyduğunuz sakatlığınızın ciddiyetine bağlıdır.
Rahatınız sağlandığında doktorunuz fizik tedavi programına başlamak için sapanı kaldırabilir.
Genel olarak, bir terapi programı öncelikle esnekliğe odaklanır. Nazik uzantılar, hareket aralığınızı geliştirecek ve omuzunuzda sertliği önleyecektir. İyileşme ilerledikçe, omuz kaslarını ve rotator manşonu güçlendirmek için egzersizler programınıza yavaş yavaş eklenir. Bu genellikle ameliyattan 4 ila 6 hafta sonra ortaya çıkar.
Spor aktivitelerine dönmek güvenli olduğunda doktorunuz sizinle paylaşacaktır. Amacınız havai spor aktivitelerine geri dönmekse, doktorunuz ya da fizyoterapistiniz kademeli olarak geri dönüşü içeren bir terapi programını yöneltecektir.
Ağrıyı tam olarak gidermek genellikle 2 ila 4 ay sürer, ancak spor faaliyetlerinize geri dönmesi bir yıl sürebilir.
ÖNLEME
Uygun şartların oluşturulması, teknik ve iyileşme sürecine dikkat etme, atma yaralanmalarını önlemeye yardımcı olabilir. Atıcılar, omuz, sırt ,üst sırt ve gövdelerini korumak ve güçlendirmek için uygun omuz kemeri kullanmak için çabalamalıdır.
Genç sporcular için, oyun ve hafta başına atış sayıları ve atılan atışların türü ile ilgili atış kuralları, çocukları sakatlıktan korumak için geliştirilmiştir.
DİRSEK
Dirsek Problemleri Nelerdir?
Dirseğimiz, kol kas iskelet sisteminin ortasında bulunur ve çevresinde çeşitli kas grupları, bağlar ve kol kemiklerini barındırır. Omuzla başlayan kol kas iskelet sistemi işlevselliği dirsekle beraber farklı fonksiyonlar kazanır. Dirseğimiz tüm kol kas iskelet sisteminin yapı taşlarından biridir ve dolayısıyla dirseğimizi tanımalı ve sağlığımız açısından dikkatli olmalıyız. Günümüzde özellikle gelişmiş iş kolları ve teknoloji ile beraber insanlar masa başı süreçlerde çok fazla bulunmakta ve yanlış oturuş ile yanlış duruş bozuklukları neticesinde vücudumuz negatif etkiler altına
girmektedir.
Dirsek eklemi ve çevresi negatif etkilerden oldukça etkilenmektedir. Dirseğimiz çeşitli hastalıklar neticesinde kötü etkilenerek, yıpranarak ağrılı yakınmaların ve işlev kayıplarının yaşanabildiği bir bölgedir. Fleksiyon, ekstansiyon, supinasyon, pronasyon işlevleriyle kol hareketine katılan dirseğimiz, bu hastalıklara karşı korunmalıdır.
Tenisçi Dirseği Hastalığı, Lateral Epikondilit Nedir? Belirtileri, Tanı ve Tedavi Uygulamaları Nelerdir?
Özellikle tekrarlayan aktiviteler sonucunda oluşan tenisçi dirseği, el bileğimizin ve parmakların aşırı kullanımı ile de gelişebilir. Hastalığın oluşumundaki temel nokta el bileğini hareket ettiren kaslardır. Bu kasların dirsek kemiği çıkıntısındaki yapışma noktasında zamanla zedelenme oluşur ve bu da tenisçi dirseği hastalığının oluştuğu anlamına gelir.
Öncelikle dirsek kemiğinin çıkıntısı merkezli ağrılı yakınmalarla kendini gösteren tenisçi dirseği hastalığında çeşitli aktiviteler ve ağır kaldırmakla birlikte yaşanan yakınmalar şiddetini artırır. İsmini aldığı tenis sporunda doğru tekniklerin kullanılmaması bu hastalığın oluşumuna sebebiyet verebilir. Ayrıca perküsyonla uğraşan kişilerde veya masa başı çalışan, çok fazla bilgisayar kullanan gençlerde de yanlış duruş bozuklukları neticesinde tenisçi dirseği hastalığının görülmesi mümkündür.
Tenisçi dirseği hastalığının başlıca tedavi yöntemi elbette fizik tedavi uygulamalarıdır. Bazı durumlarda kortizon enjeksiyonu uygulanabilir ve hasta çeşitli bileklik ve dirsek bandajı kullanabilir. Ancak fizik tedavi uygulamalarıyla zamanla hem ağrılarda azalma hem de çevre kasların gerilip güçlenmesi işlemleri sağlanabilir. İleri seviye durumlardaysa cerrahi müdahaleye başvurulabilir.
Dirsekte Sinir Sıkışması, Kubital Tünel Sendromu Nedir? Belirtileri, Tanı ve Tedavi Uygulamaları Nelerdir?
Tenisçi dirseği hastalığında olduğu gibi dirsekte sinir sıkışması durumlarında da tekrarlanan hareketlerin sürekli olarak yapıldığı durumlar risk faktörlerini oluşturur. Dirsekte ulnar sinirinin sıkışmasına sebebiyet verecek travmalar da etkilidir. Aynı zamanda masa başı işlerde çalışanlar, bilgisayarda çok fazla vakit geçiren gençlerde yanlış duruş bozuklukları, dirsekleri masaya dayayarak çalışmak sinir sıkışmasına sebebiyet verebilir.
Parmaklarda uyuşukluk, yanma ve his kaybıyla kendini gösteren sinir sıkışması, tüm eldeki kavrama faaliyetini de güçleştirebilir ve dirsekte bükülme hareketi yapıldıkça şikayetlerin arttığı gözlemlenir.
Elbette sinir sıkışması için fizik tedavi uygulamalarına başvurulmaktadır ve bu hastalığın kontrol altına alınmasını sağlayabilir ancak ileri düzeyde sıkışmalar cerrahi müdahale olmaksızın giderilemez. Bu sebeple herkesin hayat tarzında ufak değişiklikler yapması ve hastalıktan kendini koruması önerilir.
Diğer Dirsek Problemleri ve Fizik Tedavi Uygulamaları
Tenisçi dirseğinin yanı sıra Golfçü Dirseği yani Medial Epikondilit, Olekranon Bursit, Romatoid Artrit, Osteoartrit, Kireçlenme ve çeşitli travmalar sonucu oluşan çok sayıda dirsek rahatsızlığında fizik tedavi uygulamaları uygulanmakta, hastalığın kontrol altına alınmasında ve hastanın yaşadığı komplikasyonların giderilmesinde fayda sağlamaktadır. Elbette kaybolan fonksiyonların iyileştirilmesi ve yeniden işlevsellik kazanmasında da fizik tedavi önemli rol oynamaktadır.
EL BİLEĞİ VE PARMAK PROBLEMLERİ
l Bileği ve Parmak Problemleri Nelerdir?
El, bilek ve parmaklar kol kas iskelet sisteminin uç noktasında yer alan ve bileğimizden parmaklara kadar küçük kas, kemik, bağ ve sinir gruplarından oluşan bir bölümdür. İşlevsellik bakımından oldukça zengin bu bölge her biri ayrı göreve işleve sahip çok sayıda parçaya sahiptir. Bilek mekanizmasının eli hareket ettirmesi ve parmaklar ile tutma, çekme, taşıma, kavrama gibi çok sayıda eylem
yapılır ve kol kas iskelet sisteminin en ucunda yer alan el bilek ve parmaklarla yaptığımız faaliyetlerin birçoğu gerçekleşir.
El bilek ve parmak ekseninde kendimizi iyi tanımalı ve el bilek, parmak koordinasyonuna zarar verecek aktivitelerden kaçınarak kendimizi korumalıyız. Günümüzde özellikle masa başı işlerin gelişmesi ve teknolojinin ilerlemesiyle bilgisayarda çok vakit geçiren insanlarda bu tarz hastalıkların yaşanması mümkündür. Bu hastalıklarla birlikte çeşitli ağrılı yakınmalar, hareketlerde tutukluk ve fonksiyon kaybı yaşanması mümkündür.
Baş Parmakta Tenosinovit Nedir? Belirtileri, Tanı ve Tedavi Uygulamaları
Nelerdir?
Baş parmakta tenosinovit hastalığının oluşması el bileği ve baş parmağın çok fazla kullanımı ve tekrarlayan hareketlerin bu iki bölgeyi etkilemesiyle baş gösterir. Hastalık kendini el bileğinde ve baş parmağın özellikle kök bölgesinde ağrılı yakınmalarla göstermektedir. Elle temas, bastırma eylemleri neticesinde ağrının arttığı bilinmektedir.
Öncelikle yapılan aktivitelerin istirahati, gerekli durumlarda hareketliliği kısıtlamak için atel kullanımı gibi yollara gidilebilir. Lokal olarak kortizon enjeksiyonu da bir tedavi biçimidir ancak unutulmamalıdır ki fizik tedavi uygulamalarıyla da ilerlememiş bir Başparmak Tenosinovit iyileştirilebilir. Fizik tedavi rehabilitasyon uygulamalarının amacı yaşanan ağrılı durumu ortadan kaldırmak ve oluşmuş ödemin yok olmasını sağlayarak çevre kaslarını güçlendirmektir.
El Bileğinde Ganglion Kisti Nedir? Belirtileri, Tanı ve Tedavi Uygulamaları
Nelerdir?
El bileğinde sıkça görülen hastalıklardan biri olan Ganglion Kisti rahatsızlığı, yumuşak doku kaynaklı bir rahatsızlıktır. Yumuşak doku lezyonlarından biri olarak bilinen bu hastalıkta, eklem veya tendon kılıflarında kistik genişleme meydana gelmektedir. El bileği ve elimizde yaşanan tüm travmalar ve mikrotravmalar Ganglion Kisti rahatsızlığının oluşumunu etkileyebilir.
Başlıca tedavi yöntemleri elbette fizik tedavi uygulamaları olmakla birlikte aktivitelerde istirahat ve hareket kısıtlamaya yönelik atel kullanımı önerilir. Kortizon içermeyen ağrı kesiciler ile yakınmalar azaltılabilir ve lokal enjeksiyonlar yapılabilir. Hasta fizik tedavi uygulamalarına yanıt vermiyorsa cerrahi müdahale gerekebilir.
Tetik Parmak Nedir? Belirtileri, Tanı ve Tedavi Uygulamaları Nelerdir?
Yine bir tekrarlayıcı hareket hastalığı olan tetik parmak rahatsızlığı günümüzde en sık görülen el hastalıklarından biri haline gelmiştir. Parmakların stenozan tenosinoviti olan tetik parmak hastalığı, özellikle tekrarlayıcı kavrama ile ortaya çıkmaktadır ve bu da çeşitli iş gruplarının yaptığı işlerde ve teknolojinin gelişimiyle uzun yıllardır hayatlarımıza dahil olan bilgisayarları kullandığımız mouse’larla örneklendirilebilir. Kadınlarda daha fazla görüldüğü gözlemlenmiştir.
Parmaklarda ağrı ve parmakları açmak istediğimizde takılma, tutukluk hissi yaratan tetik parmak hastalığı kavrama hareketlerinin istirahati, gerekirse atel kullanımıyla tedavi edilebilir. Ancak en önemli tedavi uygulaması fizik tedavi rehabilitasyon uygulamalarıdır ve ancak buna yanıt verilmediğinde lokal enjeksiyon ve cerrahi uygulamalara başvurulabilir.